четвъртък, 4 април 2013 г.

„Атака“ удвоява подкрепата си, Кунева с лек спад

„Атака“ удвоява подкрепа, Кунева върви надолу

ГЕРБ запазва без промяна електоралното си влияние – 24,4% от имащите право на глас, в сравнение с края на месец януари 2013. Това показват данните от национално представително проучване на НЦИОМ, направено в периода 21-26 март.


БСП губи част от подкрепата, която беше спечелила около референдума, и сега получава доверие от 17,5%. ДПС е на трето място с 6,5% и не променя електоралната си тежест от началото на годината.

Партията на Волен Сидеров удвоява влиянието си в резултат на протестите. "Атака" е на четвърто място с дял от 5% от имащите право на глас.

Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева е петата партия, която към края на март би влязла в следващия парламент (с подкрепа от 3,5% от всички имащи право на глас). Тази формация е загубила 2,4% от началото на годината.

ДСБ и Съюз "Единство" (изследването приключи преди крайния срок за регистрация на предизборни коалиции), както и НФСБ на Валери Симеонов, получават по 2% електорална подкрепа. Шансовете им зависят до голяма степен от развоя на предизборната кампания.

15% от българите, имащи право на глас, твърдят, че биха променили решението си коя партия да подкрепят в полза на очаквания победител. Конформистки вот по-често заявяват високообразованите и жителите на столицата.

Протестите, както се вижда от данните, не са разколебали симпатизантите на традиционните партии. Въпреки регистрираното недоволство от политическото статукво и масово заявените симпатии към исканията на протестиращите, натрупаната обществена енергия не намери приемлива за мнозинството форма на политическо представителство.

Доколкото исканията на протестиращите са основно икономически, всяко следващо правителство, което не се съобразява с тях, може да очаква нови протести. Тогава натрупаното обществено недоволство може и да се сдобие със собствено политическо представителство.

Източник dnes.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар