сряда, 3 април 2013 г.

Без роми-партньори на избираемите места в листите на БСП
Традиционните партньори на БСП в Коалиция за България - ромските партии "Евророма" на Цветелин Кънчев и преименуваната "Европейска сигурност и интеграция" на Тома Томов, останаха без представители на избираеми места в листите на левицата. Близо пет часа продължиха споровете в Националния съвет на БСП по окончателната подредба на кандидат-депутатите.


Второто, избираемо, място в София-област този път е за лидера на Комунистическата партия на България Александър Паунов, а в Благоевград, където местната структура скочи срещу евентуална кандидатура там на Цветелин Кънчев, втори в листата е лидерът на Земеделски съюз "Александър Стамболийски" Спас Панчев. Председателят "Нова зора" (прочула се с клипа с брадвата от 2009 г. "Гласуваш за Борисов, получаваш Костов") Минчо Минчев ще е втори във Враца, а Георги Анастасов от "Български социалдемократи" - трети в Стара Загора.

От партньорите на БСП извън избираемите места остава и Движението за социален хуманизъм на Александър Радославов. За сметка на това пък за втори в Монтана е посочен Румен Йончев - новият лидер на Земеделския народен съюз (ЗНС) около Стефан Личев и Борислав Китов. ЗНС не влиза официално в Коалиция за България, но има двустранно споразумение с БСП, което предизвика брожение сред другите земеделци около Спас Панчев.

Структурата в Монтана скочи срещу подредбата, защото техният лидер Емил Константинов остава на трето място след Младен Червеняков и Румен Йончев. И заплаши с бойкот на изборите, както направи в събота и организацията на БСП в Пазарджик, заради това, че представителят им остава на осмо място. В резултат на недоволството в Пазарджик обаче пленумът обсъди вариант четвъртото място в листата там да бъде дадено на човек от общинската организация - Лазар Попов, но той пък отказал.

В последния момент по настояване на Асен Гагузов листата в Сливен е претърпяла корекция - бившият посланик в Москва Пламен Грозданов е изместен от второ на трето място, за да мине по-напред местният председател на БСП Деян Дечев. Сливенската структура също възрази срещу "парашутиста" от "Позитано" 20 за водач - шефът на организационния отдел Валери Жаблянов.

В Пловдив-област след водача Светла Бъчварова е поставен кметът на Калофер Румен Стоянов. Той спечели частичния кметски вот на 7 октомври 2012 г. като независим кандидат, подкрепен от БСП и месец по-късно съобщи за натиск от страна на ГЕРБ да се присъедини към тях. Трети е бившият министър на транспорта в тройната коалиция Петър Мутафчиев. В Пловдив-град пък след актьора Стефан Данаилов се подреждат бившият шеф на Комисията за финансов надзор Петър Чобанов и местният председател на БСП Илия Баташки. Десети е Огнян Сапарев от "Нова зора".

В Кюстендил след Мая Манолова е общинският съветник в Дупница Иван Ибришимов, свързван с дупнишките братя Галеви. През 2009 г. социалисти от Дупница изпратиха открито писмо до местния си лидер срещу поведението на Ибришимов: "Д-р Иван Ибришимов, който от самото начало на мандата на кмета на Атанас Янев и новото ръководство стои открито зад всяко тяхно решение. Явява се в защита на кметския екип, братя Галеви и Консултативния съвет, както и нееднократно присъства на вечеринки, оранизирани от тях." Трети в листата в Кюстендил е художникът Бисер Лапев (гражданска квота), след него - Станислав Павлов, лидер на БСП в Дупница и също свързван с братя Галеви.

Във Варна след Пламен Орешарски са председателите на общинската и областната структура на БСП в черноморския град - Красимир Янков и Борислав Гуцанов. Двамата са членове на тясното партийно ръководство.

В плевенската листа на четвърто, неизбираемо, място е кметът на Белене Петър Дулев, а шести е световният шампион по бокс Детелин Далаклиев.


0 коментара:

Публикуване на коментар