понеделник, 1 април 2013 г.

Всички социологически сондажи – и публично достъпни, и не – показват същото съотношение на силите, което се беше оформило преди февруарските бунтове. 

ГЕРБ продължава да стои пред БСП поне с 3-5 процента
ГЕРБ продължава да стои пред БСП поне с 3-5 процента, а при останалите единствената съществена разлика е същественото вдигане на популярността на "Атака" и продължаващото пропадане на партията на Кунева.

Тези развития поне са ясни. По време на бунтовете Сидеров изигра блестящо картите, които му бяха раздадени, а Кунева – не.

Необяснимо обаче е продължаващото лидерство на ГЕРБ

Все едно нищо не се е случило. Все едно хората не са получавали възмутителни сметки, не са протестирали, не са се палили. Все едно си живеят в онази несъществуваща страна – заможна и стабилна, за завист на всички европейци – която пропагандата на ГЕРБ рисуваше в продължение на почти четири години.

Намирам това за необяснимо. Или поне – за необяснимо с помощта на едно обяснение. Какви са множеството причини за това нелепо положение очевидно ще разберем, когато видим резултатите от изборите. Отсега обаче се вижда поне една от тези причини – странните послания, долитащи sotto voce от нестройните редици на "сините".

По принцип, когато в България започнат големи улични брожения, обикновено "сините" първи се намесват със своите обяснения, разяснения и в крайна сметка – препоръки, накъде е добре да отидат нещата.

Този път "сините" гледаха предимно като наблюдатели

макар да можеха съвсем легитимно да кажат от първия ден: "Ние сме онези, които от години се борим срещу монополите."

Не го направиха. Не се намесиха императивно, както е било друг път. Вместо това, след като Борисов подаде оставка, от "сините" среди (с различните им нюанси) започнаха да долитат неочаквани съобщения. ГЕРБ не били елементарни бандити, а в крайна сметка – дясна политическа сила, макар доста недодялана. Личало си по това, че: разбивали червения елит и го били замествали с нов такъв; давали отпор на руските апетити в България; и спрели АЕЦ "Белене".

Разбирай – тия не са от лошите... И ако сдадат властта, ще дойдат наистина лошите – БСП, ДПС и "Атака": "Комунизъм плюс национализъм на Балканите – този филм вече сме го гледали."

По същото време започна

упоритото усилие на "Синята коалиция" за програмно правителство

сформирано в парламента с подкрепата на ГЕРБ. Съобщението беше обичайното: само ние знаем, как се вади страната от подобна криза. И сме готови да го направим пак, стъпили върху депутатското тяло на ГЕРБ.

Посланието, въртяно седмици наред, беше ясно: върху безмозъчното, но голямо тяло на ГЕРБ да бъде монтиран "син" мозък; а в резултат на тази симбиоза да се излезе от кризата.

Сигналът отново е очевиден: ГЕРБ не са толкова различни от онези, които Иван Костов нарича "сините хора"; и с ГЕРБ ще може да се мели брашно. В същата посока работят и днес всекидневните послания, че в бъдещия парламент ще трябва да се постигне национално съгласие за излизане от кризата. Съгласие – но без БСП и ДПС. При така оформената теза е ясно, кой ще да е основният участник в съгласието, търсено от "сините".

Отсреща,

в ГЕРБ веднага разчетоха димните сигнали, идващи отдясно

Организираните интернет гербери, невидими седмици наред, отново населиха форумите и изригнаха с бесен антикомунизъм, какъвто не бяхме чували от доста време. Излъчваното послание беше: десни сме, антикомунисти сме и нашата победа на изборите ще означава окончателен разгром на "комунистите".

Как ще стане това никак не е ясно, при положение че любимите на ГЕРБ олигарси, в чийто интерес се управляваше държавата, са всички – до един – продукт на БКП, Държавна сигурност и производните им мутри. Но пък е ясна целта на подобно говорене – ГЕРБ да се позиционира отново като дясна и антикомунистическа партия, различаваща се от ДСБ и "Синьо Единство" само в някои подробности.

Какво общо, ще кажете, има всичко това с трайната дистанция, която ГЕРБ държи пред БСП? Ясно е какво. След като историческите десни легитимират ГЕРБ като свое малко братче, макар недодялано и глупаво, пред и бездруго демотивирания "син" електорат изниква следната дилема. Защо да гласуват за "сините" – и да рискуват да загубят гласа си – след като могат да гласуват за малкото братче ГЕРБ и така да допринесат за окончателния разгром на "комунистите"?

И ГЕРБ дърпа пред БСП, а процентът на "сините" клони към изчезване...

Това е илюстрация на закона за "непредвидените последствия", формулиран още от Карл Попър: мислиш, че правиш едно, пък то излиза съвсем друго.

Вместо да се получи уравнението: син мозък + герберско тяло = дясно правителство, става нещо непредвидено. "Сини" гласове преливат към ГЕРБ и обезкървяват "мозъка". И онова, което заплашва да се получи е: герберско тяло + милиционерски мозък = подновяване на властта на Цветан Василев, Валентин Златев, Цеко Минев, Васил Божков,ТИМ, Богомил Манчев, Емо Ротманса, "Цецо и кумецо" и пр.


1 коментар:

  1. Драги авторе, много ти се иска ГЕРБ да се сгромоляса за да може БСП да победи. Е, няма да стане - нито по обикновеният нито по "другият начин" за който предупреди Станишев. Нито с "протести" които се опитвате да яхнете нито с компромати. Голямо удоволствие е да се гледа как се гърчат червените ви душички.

    ОтговорИзтриване